DIZZINESS - "Offermort Heritage" Review 19/06/2013   18:06

        
        

 

Όντας μεγάλος οπαδός του Black Metal, νιώθω χαρά όχι μόνο ξέροντας ότι η χώρα μου έχει μεγάλη παράδοση στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και βλέποντας ότι δημιουργούνται συνεχώς νέες μπάντες που παίζουν σε επαγγελματικό επίπεδο και μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τις μεγάλες ελληνικές κυκλοφορίες του παρελθόντος. Μια τέτοια μπάντα είναι και οι DIZZINESS από την Αθήνα, που σχηματίστηκαν το 2008. Μέσα σε 4 χρόνια κυκλοφόρησαν 3 demo κι ένα split, με τους επίσης Έλληνες LYKAUGES, ενώ φέτος μας παρουσιάζουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά, με τίτλο “Offermort Heritage”.

Το έχω πει στο παρελθόν και θα το ξαναπώ και τώρα: είναι πλέον πολύ δύσκολο να κυκλοφορήσεις κάτι που θα εκπλήξει τον κόσμο με την πρωτοτυπία του. Η παρθενογένεση είναι γενικά ένα σπάνιο φαινόμενο στη μουσική και το metal δεν θα μπορούσε να μείνει απ’έξω. Αναγκαστικά τα περισσότερα πράγματα που βγαίνουν θυμίζουν κάτι άλλο ή έχουν δανειστεί στοιχεία από άλλα συγκροτήματα ή είδη. Νομίζω ότι πλέον έχει σημασία αν αυτό που κυκλοφορείς ικανοποιεί το κοινό σου, έχοντας το εμπλουτίσει βέβαια με τον δικό σου προσωπικό ήχο.

Τα είπα όλα αυτά, γιατί το “Offermort Heritage” δεν είναι κάτι που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό για την πρωτοτυπία του. Κινείται σε γνωστά μονοπάτια, κυρίως ακολουθόντας την παράδοση του Νορβηγικού Black Metal, με την πιο επιθετική προσέγγιση και τις λιγότερες μελωδίες. Ακούγοντάς το, όμως, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι καλογραμμένο, με ωραίες συνθέσεις, εκτελεσμένες εξαιρετικά. Οι DIZZINESS έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια πολύ ωραία σκοτεινή ατμόσφαιρα, απαραίτητη σε κάθε Black Metal κυκλοφορία, καθώς επίσης και ωραία distorted riffs που παγώνουν τα πάντα γύρω σου. Ακούστε για παράδειγμα τις μελωδίες στο “Triumph of a Superior Idea”, μετά την εισαγωγή, που είναι λες και η θερμοκρασία στο χώρο έπεσε απότομα 20 βαθμούς. Τα τραγούδια κινούνται ως επί το πλείστον γρήγορα, αλλά η ταχύτητα πέφτει συχνά σε mid αλλά και σε down tempo επίπεδα, όπου η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή, εξαιτίας της πιο βαριάς μουσικής και των κακόβουλων φωνητικών. Όπως είπα, η μουσική ακολουθάει τα χνάρια της Νορβηγικής σκηνής, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι οι μελωδίες είναι εντελώς ανύπαρκτες, ειδικά στο “Unveiling the Truth of Universe”, όπου υπάρχουν και φωνητικές μελωδίες εκτός απο τις μουσικές. Επίσης, υπάρχουν και ατμοσφαιρικά περάσματα, όπως στην αρχή του “Mortuus Spes” και στη μέση του “For Glory and Pride”, με αργές και πιο ακουστικές μελωδίες.

Γενικά θα έλεγα ότι το “Offermort Heritage” είναι ένας δίσκος που αξίζει να έχετε στη συλλογή σας, ειδικά αν σας αρέσει η σκοτεινή και δυσοίωνη πλευρά του Black Metal. Ο δίσκος είναι συμπαγής, καλυμμένος με μια θολή παραγωγή που δίνει στη μουσική ένα old school touch. Ακούγοντας το συγκεκριμένο δίσκο έχω να πω ότι σίγουρα περιμένω ακόμα καλύτερα πράγματα από τους Έλληνες στο μέλλον.

 

Βαθμολογία: 80/100

 

Tracklist:

1.     Uplifting Touch

2.     For Glory and Pride

3.     Polemos

4.     Triumph of a Superior Idea

5.     The Age of Darkness

6.     Mortuus Spes

7.     Unveiling the Truth of Universe

8.     Offermort Heritage

9.     Nyx

 

Links:

https://www.facebook.com/dizzinessvault

http://www.dizziness.de.vu

http://www.reverbnation.com/dizzinessvault

 

Lineup:

Pyriflegethon - Guitars, Bass

Moscho - Guitars

Yngve - Drums

Gareth – Vocals

 

Για το RockOverdose.gr: Ντοκόπουλος Μίνως

 


Comments