AMORPHIS (Niclas Etelävuori) interview @ Rock Overdose! 07/11/2011   15:19

        
        
Προερχόμενοι από τη χώρα των χιλίων λιμνών, τη Φιλανδία, οι AMORPHIS, έρχονται για μία ακόμα φορά στη χώρα μας, στις 12 Νοεμβρίου στο Block 33 στη Θεσσαλονίκη και στις 13 Νοεμβρίου στο Gagarin205 στην Αθήνα, με έναν δίσκο-διαμάντι στις αποσκευές τους, το “The beginning of times”.
Ο μπασίστας Niclas Etelävuori, μίλησε στο Rock Overdose και στο Ζήση Πετκανά για τα τελευταία νέα του συγκροτήματος, αλλά και για το τί θα πρέπει να περιμένουμε από την επερχόμενη εμφάνιση τους στη χώρα μας...
Στο παρακάτω player μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη και να τη διαβάσετε αμέσως πιό κάτω...
Rock Overdose: Καλως ήρθες στο rockoverdose.gr. Θέλεις να μας πεις τα τελευταία νέα σας; Τι κάνετε αυτόν τον καιρό;

Niclas: Αυτή τη στιγμή είμαστε σε περιοδεία για το άλμπουμ “The Beginning Of Times”. Παίζαμε σε φεστιβάλ όλο το καλοκαίρι και τώρα κάνουμε περιοδεία σε κλαμπς στη Φιλανδία. Μετά θα πάμε στην Ρωσία και μετά ξεκινάμε στην Ευρώπη, όπου θα έρθουμε και στην Ελλάδα. Αυτά θα γίνουν μέχρι τον Φεβρουάριο της νέας χρονιάς. Θα είναι μεγάλη περιοδεία.


Rock Overdose: Θα είστε στο δρόμο για πολύ καιρό.

Niclas: Ναι μέχρι τον Φεβρουάριο και δεν ξέρω να θα γίνει και κάτι ακόμα μετά, αλλά σίγουρα θα γίνουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα shows.


Rock Overdose: Το νέο σας άλμπουμ, είναι ένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν φέτος. Υπήρξε το αποτέλεσμα που περιμένατε;

Niclas: Ήταν λίγο δύσκολο όταν ξεκινήσαμε το άλμπουμ, γιατί κάναμε 3 άλμπουμ με το ένα καλύτερο από το προηγούμενο, αλλά πιστεύω ότι κάναμε ότι ξέρουμε καλύτερα και πιστεύω ότι βγάλαμε ένα πολύ καλό άλμπουμ, με το οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοι. Έχει κυκλοφορήσει εδώ και 6 μήνες, οπότε υπήρξε χρόνος να το χωνέψουμε.


Rock Overdose: Είχατε τις αντιδράσεις που περιμένατε;

Niclas: Βασικά ήταν καλύτερες από ότι περίμενα, γιατί τώρα θα πάμε σχεδόν σε όλη την Φιλανδία σε sold out συναυλίες και σε μεγαλύτερα venues από πριν, οπότε σίγουρα πηγαίνει πολύ καλά.


Rock Overdose: Πόσο δύσκολο είναι να γράψει κανείς ένα concept δίσκο;

Niclas: Το να καταλήξεις με ένα ολόκληρο concept είναι δύσκολο, αλλά αυτό βασίστηκε όλο σε Φιλανδικούς μύθους, οπότε το concept υπάρχει ήδη. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς, ήταν να διαλέξουμε ποια κομμάτια των μύθων θα μπουν στο άλμπουμ. Υποθέτω όμως, ότι αν έπρεπε να γράψουμε ένα concept δικό μας από την αρχή, ότι θα ήταν αρκετά δυσκολότερο.


Rock Overdose: Είναι πιο δύσκολο από το να γράψεις ένα απλό άλμπουμ.

Niclas: Κατά μια έννοια είναι, γιατί υπάρχουν ποιήματα στους στίχους. Δεν είναι όπως σε ένα κανονικό rock ή metal κομμάτι με πολλές ομοιοκαταληξίες κλπ. Δεν υπάρχουν καθόλου και πρέπει να το δουλέψεις για να ταιριάξει με τη μουσική. Υπάρχει όμως η ιστορία που μπορείς να τη σπάσεις, οπότε είναι μια πρόκληση σ’αυτό.


Rock Overdose: Οι Amorphis έπαιζαν κάτι διαφορετικό στο παρελθόν. Σας αρέσει να παίζεται διαφόρα είδη μουσικής ή είναι κάτι που απλά έτυχε;

Niclas: Πάντα μας άρεσε να κάνουμε διάφορα, με γρήγορα μέρη κλπ. Δεν πιεζόμαστε όταν γράφουμε τραγούδια. Αυτή τη φορά είχαμε 17 κομμάτια όταν ξεκινήσαμε το άλμπουμ και όπως είναι φυσικό κάποια από αυτά έμειναν έξω. Στο τέλος τα δυνατότερα επιζούν. Βγαίνουν πολύ φυσικά. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσουμε να βγάλουμε ένα περίεργο κομμάτι ή κατι τέτοιο. Βγαίνει μόνο του και ότι είναι καλό, μπαίνει στο άλμπουμ.


Rock Overdose: Ποια είναι η αγαπημένη σου περίοδος της μπάντας;

Niclas: Προσωπικά για μένα είναι η περίοδος που διανύουμε τώρα. Έχουμε σταθερό lineup, τα πηγαίνουμε τέλεια μεταξύ μας, οι συναυλίες είναι τέλειες και τα άλμπουμ πολύ καλά, οπότε... παλιότερα περάσαμε δυσκολότερες φάσεις από όσες περνάμε τώρα.Rock Overdose: Ποια είναι η γνώμη σου για την Ελλάδα και τους Έλληνες;

Niclas: Έχουμε παίξει στην Ελλάδα πολλές φορές και είναι πάντα ευχαρίστηση να παίζουμε εκεί. Νομίζω ότι οι Έλληνες οπαδοί είναι πολύ δυνατοί.


Rock Overdose: Τι πρέπει να περιμένουμε από τις συναυλίες σας; Τι κομμάτια θα παίξετε; Θα υπάρξουν τίποτα εκπλήξεις;

Niclas: Θα υπάρξουν μερικές εκπλήξεις και θα παίξουμε αρκετά κομμάτια από το νέο άλμπουμ. Θα είναι μια μίξη από παλία και νέα. Αλλάζουμε συνεχώς, οπότε μέχρι το σόου στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει πάλι, αλλά θα υπάρξουν παλιά και νέα.


Rock Overdose: Ποια είναι διάρκεια των συναυλιών σας; Πόση ώρα παίζετε;

Niclas: Εξαρτάται από τη συναυλία. Τώρα που παίζουμε headliners στη Φιλανδία, είναι περίπου μιάμιση ώρα.


Rock Overdose: Θα ήθελες να μας περιγράψεις ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια, το “You I Need”; Τι υπήρξε στο μυαλό σας όταν γράψατε αυτό το κομμάτι;

Niclas: Σ’ αυτό το κομμάτι, παίζαμε με τα πλήκτρα για την βασική ιδέα του κομματιού. Μ’αρέσει το βίντεο όπως βγήκε. Πήραμε όλο το μύθο του κομματιού και τον βάλαμε σε ένα νέο περιβάλλον. Το προσεγγίσαμε αλλιώς. Μπορεί ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.


Rock Overdose: Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από τους Amorphis στο μέλλον; Σχεδιάζετε κάποια σπέσιαλ κυκλοφορία ή κάτι άλλο;

Niclas: Για την ώρα δεν υπάρχει κάτι. Δουλεύουμε αυτό το άλμπουμ για αρκετό καιρό. Ίσως κάτι για τη νέα χρονιά με νέο υλικό. Προς το παρών όμως, περιοδεία για το άλμπουμ.


Rock Overdose: Αν αλλάζες ένα πράγμα στον κόσμο, τι θα ήταν;

Niclas: Μάλλον θα άλλαζα τα μυαλά των ανθρώπων για να σταματήσουν οι πόλεμοι και να έρθουν στα λογικά τους.


Rock Overdose: Ζούμε σε δύσκολους καιρούς.

Niclas: Ναι.


Rock Overdose: Η μουσική είναι η μόνη διέξοδος.

Niclas: Ναι όταν έχεις μουσική δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι άσχημα πράγματα.


Rock Overdose: Ποια είναι η γνώμη σου για το metal στις μέρες μας;

Niclas: Εϊναι πάντα κάτι εντυπωσιακό. Σήμερα άκουγα τις μπάντες που είναι support στην περιοδεία. Νομίζω ότι υπάρχει πολύ καλό υλικό. Νομίζω επίσης ότι υπάρχει καλό υλικό στο νέο Opeth, στους Mastodon. Πάνε το metal σε νέο επίπεδο.


Rock Overdose: Πιστεύεις λοιπόν ότι το metal τώρα είναι καλύτερο από πριν;

Niclas: Αναλόγως τον καιρό. Κάποιες φορές σε μια χρονιά βγαίνουν πραγματικά πολύ καλά πράγματα και κάποιες άλλες όχι και τόσο. Μάλλον όμως έτσι πρέπει να γίνεται.


Rock Overdose: Είμαι περιέργος να μάθω αν ξέρεις Ελληνικές μπάντες ή μουσικούς.

Niclas: Νομίζω ότι πλέον όλοι ξέρουν τον Gus G. Τους Septic flesh επίσης. Προς το παρόν αυτά ξέρω.


Rock Overdose: Υπάρχουν πολλές καλές μπάντες, αλλά είναι δύσκολο να είναι γνωστοί παγκόσμια.

Niclas: Κάποιες φορές υπάρχουν μπάντες που ξέρεις, αλλά δεν ξέρεις από ποια χώρα είναι. Πλέον μια καλή μπάντα μπορεί να είναι από οπουδήποτε.


Rock Overdose: Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Θέλεις να αφήσεις κάποιο μήνυμα στους οπαδούς σας ειδικά εδώ στην Ελλάδα;

Niclas: Ελπίζω να έρθετε να μας δείτε στο σόου μας.


Rock Overdose: Ελπίζω να ροκάρετε το μέρος πολύ.

Niclas: Ευχαριστώ.


Rock Overdose: Ευχαριστώ για το χρόνο σου. Περιμένουμε με ανυπομονησία να σας δούμε στη χώρα μας.

Niclas: Ευχαριστώ πολύ.


Μετάφραση:
Yngve Mortuus


Πληροφορίες για το live:
Η προπώληση μέσω internet έχει ήδη ξεκινήσει και στα μέσα Ιουλίου θα διατίθενται τα εισιτήρια σε όλα τα υπόλοιπα σημεία πώλησης.

12/11, Block 33, Θεσσαλονίκη, τιμή εισιτηρίου 28 ευρώ
13/11, Gagarin205, Αθήνα, τιμή εισιτηρίου 32 ευρώ

19:00 Doors open
20:00 Opening act
20:50 Main support
22:05 AMORPHIS

Σημεία προπώλησης:
ΑΘΗΝΑ
Σε όλα τα PUBLIC και στο TICKETSERVICES (Πανεπιστήμιου 39, Στοά Πεσματζόγλου)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
PUBLIC και ΜUSICLAND (Μητροπόλεως 102).
Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα: www.ticketservices.grComments